ЗӨВЛӨГӨӨСПОРТЭРҮҮЛ МЭНД

БОГИНО ДОЛГИОНЫ ЗУУХЫГ ЯАГААД ХОРИГЛОЖ БАЙСАН БЭ : Та хадгалаад аваарай

Орос улсад 1976 онд богино долгионы зууханд олон тооны судалгаа явуулсан тул эрүүл мэндэд хортой нөлөө үзүүлэхээс урьдчилан сэргийлж хэрэглэхийг хориглосон. Гэвч 1990-ээд оны эхээр хоригийг цуцалсан байна. Судалгааны зарим дүгнэлтийг энд оруулав.

Богино долгионы зуух нь:

1. Бүтээгдэхүүний бүтцийн задралыг хурдасгах. 2. Сүү, үр тарианы ургамалд хорт хавдар үүсгэгч бодис үүсдэг. 3. Хоолны элементийн найрлагыг өөрчлөх, ходоодны хямралд хүргэх. 4. Хоолны химийн найрлагад өөрчлөлт оруулснаар лимфийн системийн үйл ажиллагаа доголдож, хорт хавдрын эсрэг биеийг хамгаалах чадвар алдагдахад хүргэдэг. 5. Цусан дахь хорт хавдрын эсийн хувийг нэмэгдүүлэхэд хүргэдэг.

6. Ходоод, гэдэсний хорт хавдар, захын эд эсийн ерөнхий доройтол, түүнчлэн хоол боловсруулах, ялгаруулах системийг аажмаар устгахад хүргэдэг статистикийн өндөр хувь .
7. Бие махбодид В иж бүрдэл витамин, витамин С, витамин Е, зайлшгүй шаардлагатай эрдэс бодис, өөх тосыг шингээх чадварыг бууруулдаг ба бие дэх өөх тосны задралыг хурдасгадаг бодис буурдаг.
9. Богино долгионоос үүсч буй туяа эрүүл мэндийн асуудал үүсгэдэг.

10. Богино долгионы зууханд болгосон махыг халаахад дараах эмгэг төрөгч үүсдэг. d-нитросодиэтаноламин (хорт хавдрын үүсгэгч гол бодис) гарч ирэх, идэвхтэй уургийн биомолекулын нэгдлүүдийн тогтворгүй байдал, агаар мандал дахь цацраг идэвхт бодисын нэгтгэх нөлөө, сүү, үр тарианы уургийн гидролизатын нэгдлүүдэд хорт хавдар үүсгэгч бодис үүсгэх.

11. Богино долгионы цацраг нь мөн бичил долгионы зууханд гэсгээх үед хөлдөөсөн жимсний глюкозид ба галактозид элементүүдийн катаболик шинж чанарт өөрчлөлт (муудах) үүсгэдэг.

12. Богино хугацаанд ч гэсэн цацраг туяанд өртсөн түүхий, чанасан, хөлдөөсөн хүнсний ногооны катаболик ургамлын алкалоидуудын зан үйлийг өөрчлөх.

13. Хорт хавдар үүсгэгч чөлөөт радикалууд нь ургамлын бодис, ялангуяа түүхий эх хүнсний ногооны микроэлементүүдийн тодорхой молекулын бүтцэд үүссэн.
14. Богино долгионы зууханд боловсруулсан хоол идсэн хүмүүст ходоод гэдэсний хорт хавдрын статистик үзүүлэлт өндөр, захын эдийн ерөнхий доройтол нь хоол боловсруулах болон ялгаруулах системийн үйл ажиллагааг аажмаар устгадаг.

Барууны орнуудад хоол тэжээлийн хомсдол ихсэж байгаа нь богино долгионы зуух бий болсонтой бараг төгс холбоотой. Энэ нь санамсаргүй хэрэг биш юм. Бичил долгион нь молекулын үрэлтийн процессыг бий болгосноор хоолыг халаадаг боловч яг энэ үрэлт нь хоолонд байдаг витамин, фитонутриентуудын (ургамлын гаралтай эм) эмзэг молекулуудыг хурдан устгадаг. Нэг судалгаагаар богино долгионы зууханд халаах нь шим тэжээлийн үнэ цэнийн 97 хүртэлх хувийг (өвчнөөс урьдчилан сэргийлэх, дархлаа нэмэгдүүлэх, эрүүл мэндийг дэмжих витамин болон бусад ургамлын шим тэжээл) устгадаг болохыг харуулж байна.

Богино долгионы зуух, хүний ​​биед үзүүлэх нөлөөний талаар маш их судалгаа хийсэн. Эцсийн судалгаа хараахан хэвлэгдээгүй байгаа боловч дээр дурдсан зүйлсийн аль нэг нь хоолонд сөрөг нөлөө үзүүлэх шинж тэмдэгтэй бол эдгээр нөлөө нь хүний ​​биед ямар нөлөө үзүүлэхийг зөвхөн төсөөлж болно. Тиймээс богино долгионы зуух ашиглахгүйгээр амьдарч чадвал зөвхөн хоол хүнснийхээ тэжээллэг чанар, чанарыг хадгалах байгалийн аргыг өөртөө зориул.

БОГИНО ДОЛГИОНЫ ХЭТ УЛААН ТУЯА НЬ ХҮНИЙ ​​БИЕД ХОРТОЙ.

ХЭТ УЛААН ТУЯАНЫ ЦАЦРАГ, ХОР ХӨНӨӨЛ, АШИГ ТУС

Хэт улаан туяаны халаагуур өнөөдөр маш их алдартай. Тэдгээрийг үйлдвэрлэгчид хэмнэлттэй, удаан эдэлгээтэй, хэт үр ашигтай төхөөрөмж болгон байрлуулдаг. Энэ нь нэмэлт халаалтыг зохион байгуулахад тохиромжтой шийдэл юм шиг санагдаж байна.

Үүний зэрэгцээ, олон худалдан авагчид хэт улаан туяаны халаагуурын хор хөнөөлийн талаар эргэлздэг бөгөөд үүнийг зөвхөн “сандал дээрх эмээ нар” ярьдаггүй. Бид танд хэцүү асуудлыг шийдвэрлэхэд туслах болно. Бидний толилуулж буй нийтлэл нь хэт улаан туяаны цацрагийн хүний ​​биед үзүүлэх нөлөөг судалсан мэргэжилтнүүдийн дүгнэлтэд үндэслэсэн болно.

Аливаа халсан бие нь хэт улаан туяаны цацрагийн эх үүсвэр юм. Газар дээрх цацрагийн ихээхэн хэсэг нь хэт улаан туяа юм. Ашиглалтын зарчим нь тэнгэрлэг биеэс зээлсэн халаалтын төхөөрөмжүүд нь хүний ​​​​эрүүл мэнд, эрүүл мэндэд үнэхээр аюул учруулж байна уу? орчин? Үүнийг ойлгох нь зүйтэй.

Хэт ягаан туяаны цацрагаас ялгаатай нь фотохимийн урвалыг өдөөдөг бөгөөд үндсэндээ зөвхөн арьсанд үйлчилдэг, хэт улаан туяа нь голчлон дулааны нөлөө үзүүлдэг бөгөөд эдэд гүн нэвтрэх чадвартай байдаг.

Хэт улаан туяаны цацрагийн байгалийн ба хүний ​​гараар үүсгэгдсэн эх үүсвэрийг ялгахын тулд дараахь зүйлийг багтаана. Нарны цацраг, дулааны ус, ойн түймэр, идэвхтэй галт уул, агаар мандалд дулаан ба массын дамжуулалт.

Эдгээр нь бүгд бидний сайн мэддэг үйл явц, үзэгдлүүд бөгөөд тэдгээрийн биед үзүүлэх нөлөө нь бодит аюул заналхийллийг бий болгож буй хүчин зүйлүүдтэй холбоотой байдаг. Хэт улаан туяатай холбоо барих нь зайлшгүй юм – бид өдөр бүр тулгардаг: гэртээ, гудамжинд, ажил дээрээ. Энэ нь ашигтай болон хор хөнөөлтэй үр дагавартай байж болно.

Хэт улаан туяаны цацрагийн техноген эх үүсвэрүүд нь:

Цахилгаан ба нүүрсний нуман, хий ялгаруулах чийдэн, цахилгаан халаалтын төхөөрөмж, спираль бүхий цахилгаан зуух, генераторууд, хөдөлгүүр, зуух, хэт улаан туяаны лазер, плазмын суурилуулалт, цөмийн реактор гэх мэт. Иймээс энэхүү цацраг нь хүний ​​биед тасралтгүй нөлөөлж байдаг хүчин зүйл болох нь ойлгомжтой.

Хэт улаан туяа нь үзэгдэх улаан гэрэл ба богино долгионы цацрагийн хоорондох цахилгаан соронзон спектрийн бүсийг хамардаг.

Хэт улаан туяаны цацрагийг дараахь байдлаар хуваадаг. Богино долгион, дунд долгион, урт долгион. Бие махбодоос ялгарах долгионы урт нь түүний температураас шууд хамаардаг: өндөр байх тусам долгион богино, халаалтын эрч хүч өндөр байдаг.

Биеийн хэвийн температуртай хүн 9.6 микрон долгионы урттай энерги ялгаруулдаг. Энэ цацраг (9.6 микрон ба түүнээс дээш) нь биед хамгийн тохь тухтай, аюулгүй байдаг. IKO-ийн үйл ажиллагааны долгионы урт нь 3-10 микрон бөгөөд энэ нь зарчмын хувьд хүлээн зөвшөөрөгдөхүйц гэж тооцогддог.

ТӨХӨӨРӨМЖИЙН ҮЙЛ АЖИЛЛАГААНЫ ЗАРЧИМ, ДАВУУ ТАЛ

Радиатор эсвэл конвекторыг ашигладаг уламжлалт халаалтын системд халаалтын төхөөрөмжүүдийн дулааныг хүрээлэн буй орон зайд эрчимтэй зайлуулж, дараа нь агаарыг холих замаар өрөөний эзэлхүүнээр тархдаг.

Энэхүү дулаан дамжуулах механизмыг конвектив гэж нэрлэдэг. Хэт улаан туяаны халаагуурын үйл ажиллагааны зарчим нь үндсэндээ ялгаатай: эрчим хүчний хэт улаан туяаны урсгал нь өрөөнд байгаа агаар биш харин шууд объектыг халаадаг.

Оросын шинжлэх ухаан: Орчуулсан Р.Сайхан-Уул